Samenvoeging Rozenburg met Rotterdam stuit op vragen Eerste Kamer



De Eerste Kamer plaatst vraagtekens bij de voorgestelde samenvoeging van de gemeenten Rotterdam en Rozenburg. Het wetsvoorstel waarin de samenvoeging wordt geregeld (31.916) is op 2 juli 2009 aangenomen door de Tweede Kamer, en is nu in behandeling bij de Senaat. De Eerste Kamer is gelijktijdig met de regering in overleg over het vernieuwde Beleidskader gemeentelijke herindeling (TK 28.750, nr. 5PDF-document). Hierop had de Kamer bij voorgaande voorstellen voor gemeentelijke herindelingen al aangedrongen. De antwoorden van de regering op vragen uit de Kamer over dit nieuwe Beleidskader waren niet tot volle tevredenheid van de leden. Daarom is begin oktober een tweede ronde vragen over het Beleidskader gemeentelijk herindeling gepland. De voorgestelde fusie van Rozenburg met Rotterdam wordt door de leden van de Kamer nu al beoordeeld tegen het licht van de algemene beleidslijn. Volgens het vernieuwde Beleidskader moet het initiatief voor een herindeling van lokaal of regionaal niveau komen.

In een voorlopig verslag van de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken (EK 31.916, A) stellen meerdere fracties in de Eerste Kamer vragen over de betrokkenheid van de inwoners van de gemeente Rozenburg bij het plan om de gemeente te laten opgaan in de grotere buurgemeente Rotterdam. Zo wil het CDA van de regering weten of zij meent dat er bij de voorbereiding van het besluit sprake was van voldoende burgerparticipatie, nadat een aangekondigd referendum onder de bevolking van Rozenburg in 2008 is afgelast. Fracties van SGP en CU menen dat in het kader van het dualisme niet alleen het college van burgemeester en wethouders van Rozenburg, maar ook de gemeenteraad van Rozenburg gehoord zou moeten worden door het provinciebestuur van Zuid-Holland. De fracties van SP en OSF betwijfelen of de bestuurskracht van de gemeente Rozenburg (12.500 inwoners) nog steeds ontoereikend is, mede gelet op de coördinerende rol van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond in de crisisbeheersing en rampenbestrijding.

Het wetsvoorstel voor de herindeling voorziet in een vrijwillige samenvoeging waarbij gemeente Rozenburg een deelgemeente wordt van Rotterdam. Door deze samenvoeging ontstaat een nieuwe gemeente van circa 611.000 inwoners. De herindeling moet volgens het wetsvoorstel worden gerealiseerd vóór de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010.


Deel dit item: