Korte aantekeningen vergadering commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) van 24 september 2013




1. 33446; Goedkeuring van het voornemen tot opzegging van het op 8 april 1979 te Wenen tot stand gekomen Statuut van de Organisatie der Verenigde Naties voor Industriële Ontwikkeling

De commissie besluit het agendapunt volgende week opnieuw te agenderen voor het vaststellen van een datum voor plenair debat.

2. 33467; Goedkeuring Associatie Akkoord tussen de Europese Unie en Midden-Amerika

De commissie besluit het agendapunt opnieuw te agenderen op het moment dat wetsvoorstel 33591 (Handelsakkoord EU-Colombia en Peru) voor procedure zal worden geagendeerd.

3. E130038; Voorstel voor een verordening inzake de uitvoering van het elfde Europees Ontwikkelingsfonds

De leden van de PvdA-fractie (Schrijver) en de CDA-fractie (Martens) leveren inbreng voor schriftelijk overleg met de regering.

4. 33400 V, J

Kabinetsreactie AIV Advies No. 83 - Tussen woord en daad

De commissie besluit het AIV advies en de kabinetsreactie te betrekken bij een mondeling overleg met de minister van Buitenlandse Zaken over het Nederlandse beleid t.a.v. ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

5. Ontwikkelingen omtrent Syrië

De commissie besluit dit punt te betrekken bij een mondeling overleg met de minister van Buitenlandse Zaken over het Nederlandse beleid t.a.v. ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

6. Rondvraag

De commissie geeft aan om na de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer te bezien of er aanleiding is tot het houden van een begrotingsdebat.
De commissie herhaalt het voornemen om een beleidsdebat te organiseren in het voorjaar van 2014 met de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie over het buitenland- en veiligheidsbeleid. De Nota over de toekomst van de krijgsmacht zal hierbij worden betrokken.
De commissie heeft besloten het MO Mensenrechten te houden op 8 oktober 2013.


De griffier van de commissie,
Christward Gradenwitz