Korte aantekeningen vergadering commissie Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) van 24 september 2013




1. 32317, CY

Schriftelijk overleg inzake oneigenlijk gebruik, rechtsmisbruik en fraude van het vrij verkeer van personen

De commissie besluit de brief van de staatssecretaris d.d. 9 september 2013 inzake oneigenlijk gebruik, rechtsmisbruik en fraude van het vrij verkeer van personen voor kennisgeving aan te nemen.
Het lid Gerkens (SP) geeft aan de cluster meeting 'Free Movement and National Welfare Systems', georganiseerd door het Deens Parlement op 21 oktober 2013, te willen bijwonen.

2. E130019

Voorstel voor een verordening betreffende het Agentschap van de Europese Unie voor samenwerking en opleiding op het gebied van rechtshandhaving (Europol) en tot intrekking van Besluiten 2009/371/JBZ en 2005/681/JBZ

De leden van de fracties van de PvdA, SP, VVD en PVV leveren inbreng voor een schriftelijk overleg met de regering inzake het voorstel voor een Europolverordening. De commissie besluit dat fracties tot uiterlijk donderdag 26 september 2013, 12:00 uur, inbreng kunnen leveren voor enerzijds een schriftelijk overleg met de regering en voor anderzijds een brief aan de Europese Commissie in het kader van de politieke dialoog. Beide conceptbrieven worden aan de commissie voorgelegd, zodat fracties zich eventueel kunnen aansluiten bij (onderdelen van) deze brieven.

3. E130047

Voorstel voor een richtlijn tot wijziging van Kaderbesluit 2004/757/JBZ van de Raad van 25 oktober 2004 betreffende de vaststelling van minimumvoorschriften met betrekking tot de bestanddelen van strafbare feiten en met betrekking tot straffen op het gebied van de illegale drugshandel, wat de definitie van drug betreft

De commissie besluit het voorstel voor een richtlijn opnieuw te agenderen na het verschijnen van de BNC-fiche.

4. E130010 en E130011

Gezamenlijke mededeling over de strategie inzake cyberbeveiliging van de Europese Unie: een open, veilige en beveiligde cyberspace; Voorstel voor een richtlijn betreffende maatregelen die een hoog gemeenschappelijk niveau van netwerk- en informatieveiligheid waarborgen in de EU

De commissie besluit de tekst van de conceptbrief inzake cybersecurity aan te passen, opdat deze gesteund kan worden door de hele commissie. De leden van de fracties van de PvdA (Witteveen), de VVD (Duthler), het CDA (Franken) en de SP (Gerkens) zullen een aangepaste tekst aanleveren bij de staf.
De leden van de fractie van de PVV geven aan zich niet aan te sluiten bij de passage over awareness.
De staf stuurt de aangepaste conceptbrief ter goedkeuring rond aan de commissie.

5. Datum plenaire behandeling wetsvoorstellen 33192 en 33293

De commissie besluit voor te stellen dat de wetsvoorstellen 33192 (Gebruik biometrie bij identificatie vreemdelingen) en 33293 (Herschikken gronden voor asielverlening) op 12 november 2013 plenair worden behandeld.

6. Rondvraag

- Na het verzoek van de leden van de fractie van de VVD om de behandeling van de Europese voorstellen inzake Eurojust en Europees OM in de Tweede Kamer af te wachten, besluit de commissie om de inbrengdatum van 1 oktober 2013 te handhaven m.h.o.o. de termijn voor het vaststellen van een eventueel subsidiariteitsbezwaar.


De griffier van de commissie,
Kim van Dooren