Korte aantekeningen vergadering commissie Economische Zaken (EZ) van 1 oktober 2013




1. 33553

Wet op de Kamer van Koophandel

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Huijbregts-Schiedon), PvdA (Koning), CDA (Flierman), PVV (Faber-van de Klashorst). De fractie van de SP sluit zich aan bij de vragen van de PvdA-fractie.

2. 32002

Uitbreiding werkingssfeer Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet naar de exclusieve economische zone

De commissie stelt na lezing van de nota naar aanleiding van het verslag voor het wetsvoorstel toe te voegen aan de agenda van de plenaire vergadering 8 oktober 2013 en in stemming te brengen (met de mogelijkheid tot het afleggen van een stemverklaring).

3. 33441

Decentralisatie investeringsbudget

De commissie neemt kennis van de nota naar aanleiding van het verslag. Plenaire behandeling van het wetsvoorstel staat gepland voor 5 november 2013.

4. Inventarisatie ten behoeve van beleidsdebat Innovatie (voorjaar 2014)

Met betrekking tot het beleidsdebat met als thema innovatie bespreekt de commissie de onderwerpen die tijdens het beleidsdebat in ieder geval aan de orde kunnen komen. Het betreft de volgende onderwerpen:
- Het topsectorenbeleid, mede in relatie tot het MKB en duurzaamheid;
- Het financieel instrumentarium ten aanzien van innovatie, waarbij onder meer subsidies en fiscale aspecten worden meegenomen.

De commissie spreekt een voorkeur uit tot het houden van het beleidsdebat eind januari/begin februari 2014, bij voorkeur met de minister van EZ, de staatssecretaris van OCW en de staatssecretaris van Financiën.

De commissie besluit de ministeries van EZ en van Financiën en de Algemene Rekenkamer te verzoeken om ter voorbereiding op het beleidsdebat een technische briefing over genoemde onderwerpen te verzorgen, bij voorkeur op 12 november 2013.


De griffier van de commissie,
Warmolt de Boer