Commissies op dinsdag 7 november 2017



  Alle besluitpunten uitklappen Alle besluitpunten inklappen

  • 12.45 uur
  • 13.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 33328

    Initiatiefvoorstel-Voortman en Van Weyenberg Wet open overheid

    Naar aanleiding van de brief van de initiatiefnemers van 26 oktober 2017 inzake aanhouding van het wetsvoorstel (33328, I) besluit de commissie in te stemmen met het verzoek de behandeling van het wetsvoorstel aan te houden totdat het in het regeerakkoord aangekondigde overleg tussen de initiatiefnemers en het kabinet is afgerond.

    2. Kennismakingsgesprek met de nieuwe bewindslieden BZK

    De commissie wenst op zo kort mogelijke termijn een kennismakingsgesprek te organiseren met de minister en de staatssecretaris van BZK. Over de te bespreken onderwerpen beraadt de commissie zich nog. Zij stelt voor dat de commissie IWO een eigen kennismakingsgesprek met de minister organiseert over omgevingszaken.

  • 13.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Terugkoppeling bezoek Chinese delegatie

    De leden Schaap (VVD), Schaper (D66), Overbeek (SP) en Van Apeldoorn (SP) geven een terugkoppeling van het gesprek van de Chinese delegatie met de Voorzitter van de Eerste Kamer en enkele commissieleden.

    2. Officieel bezoek Voorzitter Eerste Kamer aan Armenië

    De commissie geeft enkele aandachtpunten mee ten aanzien van het bezoek van de Voorzitter van de Eerste Kamer aan Armenië.

    3. Kennismaking nieuwe bewindspersonen ministerie van Defensie

    De commissie geeft aan tijdens het kennismakingsgesprek met de nieuwe bewindspersonen van het ministerie van Defensie de gelegenheid aan de bewindspersonen te willen geven om in te gaan op de prioriteiten die zij als bewindspersonen willen gaan stellen. Hierbij heeft de commissie de volgende aandachtspunten:

    - prioriteiten van de nieuwe bewindspersonen;
    - militaire missies;
    - de besteding van de extra financiële middelen;
    - de inzet van het Koninkrijk in de VN Veiligheidsraad 2018;
    - de cultuur binnen de defensieorganisatie.

    4. Kennismaking minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

    De commissie geeft aan tijdens het kennismakingsgesprek met de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de gelegenheid aan de minister te willen geven om in te gaan op de prioriteiten die zij als bewindspersoon wil gaan stellen. Hierbij heeft de commissie de volgende aandachtspunten:

    - de formele en feitelijke portefeuilleverdeling binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  • 14.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Oprichting Invest-NL

    Brief van minister van EZ, mede namens de ministers van Financiën en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, van 25 oktober 2017 in reactie op brief van 3 oktober 2017 (verslag nader schriftelijk overleg 28165, I)

    De commissie neemt kennis van de brief van de minister van EZ d.d. 25 oktober 2017 (28165, I). Zij wenst zich het recht voor te behouden in een later stadium alsnog op deze brief te reageren. Voorts besluit de commissie het onderwerp Invest-NL, inclusief de voorliggende brief, te betrekken bij het voorgenomen kennismakingsgesprek met de minister en staatssecretaris van EZK.

    2. Inventarisatie kennismakingsgesprekken nieuwe bewindslieden

    De commissie inventariseert de onderwerpen voor zowel het kennismakingsgesprek met de minister en de staatssecretaris van EZK (te houden op een nader te bepalen datum) als voor het kennismakingsgesprek met de minister van LNV (21 november 2017, 15:30 - 16:30 uur).
    De commissie verzoekt de staf de lijst van voorgestelde gespreksonderwerpen voor de twee gesprekken verder uit te werken en deze op 14 november 2017 ter afronding te agenderen.

  • 14.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Dossier inzake transparantie

    Tweede Kamerlid en rapporteur Omtzigt (CDA) licht de notitie over transparantie nader toe. De leden geven nog enkele suggesties voor aanpassing mee en de commissies stemmen tot slot in met de notitie als inzet van de COSAC-delegatie tijdens de COSAC van 26-28 november 2017 te Tallinn.
    Een aantal fracties geeft verder aan interesse te hebben om te reageren op de openbare raadpleging van de Europese Ombudsman over de toegang tot documenten van de Raadswerkgroepen. De commissies verzoeken de staf een conceptreactie op te stellen die ter instemming zal worden voorgelegd.

  • 14.15 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Monitoringsrapportage NSL 2017 en luchtkwaliteitsplan

    Brief - met twee bijlagen - van de staatssecretaris van IenW van 30 oktober 2017 (30175, J)

    De commissie besluit de brief en de daarbij behorende bijlagen voor kennisgeving aan te nemen. Tevens besluit zij de voortgang en de monitoring van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) aan de orde te stellen bij het voorgenomen kennismakingsgesprek met de bewindslieden van IenW.

    2. Inventarisatie kennismakingsgesprek(ken) nieuwe bewindslieden

    De commissie inventariseert de onderwerpen voor zowel het kennismakingsgesprek met de minister en staatssecretaris van IenW (te houden op een nader te bepalen datum) als voor het kennismakingsgesprek met de minister van BZK (21 november 2017, 14:30 - 15:30 uur). Laatstgenoemd gesprek betreft uitsluitend die onderdelen van de portefeuille van de minister van BZK die behoren tot het domein van de commissie voor IWO.
    De commissie verzoekt de staf de lijst van voorgestelde onderwerpen voor de twee gesprekken verder uit te werken en deze op 14 november 2017 ter afronding te agenderen.

  • 14.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. T02479

    Toezegging informeren Kamer over eventuele noodzaak of wenselijkheid tot aanpassing van het huidige regime inzake de fiscale eenheid

    Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering is geleverd door de fractie van het CDA (Van Rij). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd, zodat fracties zich desgewenst kunnen aansluiten bij de inhoud ervan.

    2. Pakket Belastingplan 2018 en Algemene financiële beschouwingen

    Met inachtneming van het - naar verwachting - gewijzigde tijdschema voor de behandeling van het pakket Belastingplan 2018 in de Tweede Kamer, besluit de commissie de aanvankelijke planning voor de behandeling van het pakket Belastingplan 2018 in de Eerste Kamer eveneens te herzien. De technische briefing over het pakket Belastingplan zal vooralsnog plaatsvinden op 28 november 2017, op dinsdag 5 december 2017 zal het verslag inzake het pakket Belastingplan 2018 worden vastgesteld, waarna op dinsdag 12 december 2017 (in combinatie met de Algemene financiële beschouwingen) de plenaire behandeling zal plaatsvinden. De commissie besluit de inbrengdatum voor de schriftelijke voorbereiding van de Afb vast te stellen op dinsdag 21 november 2017.

    3. Briefing Algemene Rekenkamer inzake rapport 'Toezicht op banken in Nederland: Uitvoering prudentieel toezicht op middelgrote en kleine banken door DNB' [niet afgerond]

    De commissie stemt in met voorstel van de Algemene Rekenkamer om op dinsdag 30 januari 2018 in de late middag een briefing te verzorgen over het rapport 'Toezicht op banken in Nederland: Uitvoering prudentieel toezicht op middelgrote en kleine banken door DNB'.

    4. COM(2017)547: Een eerlijk en efficiënt belastingstelsel in de EU voor de digitale eengemaakte markt

    De commissie besluit de behandeling van het agendapunt een week aan te houden, tot de vergadering van dinsdag 14 november 2017.

    5. Mededelingen en informatie

    De commissie neemt nota van de geplande datum voor het kennismakingsgesprek met de nieuwe minister en de nieuwe staatssecretaris van Financiën.

  • 14.45 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 32317, IE

    De commissie bespreekt de brief van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid d.d. 30 oktober 2017 (32317, IE) en neemt die voor kennisgeving aan.

    2. 32317, IF

    JBZ-Raad

    De commissie bespreekt het verslag van de JBZ-Raad van 12-13 oktober 2017 (32317, IF). Het lid Van Hattem (PVV) wenst naar aanleiding hiervan in schriftelijk overleg te treden met de regering. De inbrengdatum wordt vastgesteld op 28 november 2017.

  • informeel overleg 15.00 uur
    (Geen besluitpunten)
  • informeel overleg 16.00 uur
    (Geen besluitpunten)