Commissies op dinsdag 1 november 2022



  Alle besluitpunten uitklappen Alle besluitpunten inklappen

  • 9.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36151

    Wet hersteloperatie toeslagen

    De commissie brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel vandaag plenair te behandelen en desgewenst in stemming te brengen.

    2. Behandeling pakket Belastingplan 2023

    De commissie verzoekt de voorzitter om bij het ministerie van Financiën na te gaan wat de planning is van de Fiscale verzamelwet 2023 (36107) en de Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie (36063) en wat de eventuele gevolgen zijn van een behandeling (onder voorbehoud van aanvaarding door de Tweede Kamer) los van het pakket Belastingplan 2023 dan wel na 1 januari 2023. Los van het Belastingplan, wordt de voorzitter ook verzocht na te gaan wat de planning is ten aanzien van de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap (35496) en Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten (35929). De commissie bespreekt in een volgende vergadering opnieuw de planning van de genoemde wetsvoorstellen.

    De commissie besluit verder om de technische briefing over het pakket Belastingplan 2023 zoals gebruikelijk besloten te houden op 14 november 2022. De commissie spreekt de voorkeur uit voor een digitale of hybride briefing.
    Woordvoerders voor het Belastingplan zullen onder andere zijn: de leden Geerdink (VVD), Essers (CDA), De Boer (GroenLinks), Van Strien (PVV) en Schalk (SGP). De woordvoerders geven aan alle relevante stukken van de Tweede Kamerbehandeling van het Belastingplan op papier te willen ontvangen.

    3. Mededelingen en informatie

    De commissievoorzitter deelt mee dat de technische briefing van de Raad van State over zijn advies over de Miljoenennota 2023 en de Septemberrapportage 2022 is verplaatst naar 8 november 2022 van 16.30-17.30 uur.

    Op verzoek van het lid Van der Linden (Fractie-Nanninga) spreekt de commissie de wens uit om, evenals de Tweede Kamer, (vertrouwelijk) inzage te krijgen in de hypothetische mogelijke noodscenario's rond de euro.

  • 9.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Doorloop Inleidende bepaling en hoofdstukken I en II Reglement van Orde

    De commissie bespreekt de ambtelijk voorbereide (nieuwe) artikelen 17-20 en stelt deze voor zover mogelijk vast:

    - artikel 17: ongewijzigd;
    - artikel 18: met een redactionele wijziging, maar overigens wordt bespreking van de tekst van dit artikel aangehouden;
    - artikel 19: met een redactionele wijziging;
    - artikel 20: het tweede lid komt in aanvang als volgt te luiden: 'De Griffier besluit, gehoord de Huishoudelijke Commissie, tot het aangaan, wijzigen en beëindigen (etc.)'.

    De commissiestaf wordt gevraagd concrete tekstvoorstellen te formuleren voor artikelen waarin onderscheid wordt gemaakt tussen 'fractie' enerzijds en 'groep' met beperktere (bijvoorbeeld financiële) rechten anderzijds. In het laatste geval gaat het om leden die ná de verkiezing van de Eerste Kamer zijn afgescheiden van hun fractie. Het huidige Reglement kent dit onderscheid niet.

    Op basis van deze voorstellen wenst de commissie verder te beraadslagen en te besluiten over de (on)wenselijkheid van zo'n onderscheid.

    Het lid Koole (PvdA) verzoekt in de volgende vergadering ook expliciet stil te staan bij de mogelijkheid van samenvoeging van fracties ná de verkiezing van de Eerste Kamer, in het bijzonder ook waar het gaat om de naamgeving.

    2. Aanvuldocument voorstel herziening Reglement van Orde (geconsolideerde versie)

    Dit agendapunt wordt aangehouden tot de volgende vergadering.

  • 9.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Vaststelling verslag HC-vergadering 4 oktober 2022

    Het verslag wordt vastgesteld.

    2. Regeling vertrouwelijke stukken

    De HC stemt in met de voorgestelde regeling. De regeling zal via het College van Senioren ter vaststelling worden doorgeleid naar de plenaire vergadering.

    3. Update doorontwikkeling griffie

    Geen besluitpunten.

  • 12.45 uur
  • 14.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35982, G

    Motie van het lid Koole c.s. over een meerjarig plan om Nederlandse burgers actief en evenwichtig te informeren over de Europese Unie

    De commissie besluit de brief over de uitvoering van de motie Koole II te versturen als commissiebrief.

    2. Planning Algemene Europese Beschouwingen 2023

    De commissie stelt voor om de Algemene Europese Beschouwingen (AEB) te houden op 18 april 2023 (met terugvaloptie 9 mei 2023) en geleidt het datumvoorstel door naar het College van Senioren. De commissie geeft aan de Staat van de Unie uiterlijk een maand voorafgaand aan de AEB te willen ontvangen.

    De commissie stemt ermee in voorbereidende gesprekken in de vorm van een werkbezoek in Brussel te houden. De inventarisatie van de onderwerpen hiervoor wordt aangehouden tot een volgende vergadering.

    3. E220023 - Werkprogramma Europese Commissie 2023

    Werkprogramma 2023 van de Europese Commissie

    De commissie stemt in met het memo inzake de planning van de prioritaire selectie door fracties en Kamercommissies uit het Werkprogramma van de Europese Commissie 2023 en geleidt het door ter vaststelling in het College van Senioren.

    4. LXVIIII Plenaire COSAC 13 - 15 november 2022

    De commissie stelt de ambtelijk voorbereide annotaties voor de COSAC-vergadering van 13 - 15 november 2022 onder dankzegging vast. Met betrekking tot de conceptcontributies en -conclusies geeft delegatieleider Oomen-Ruijten (CDA) aan bij punt 9 van de contributies over de Europese Politieke Gemeenschap enige kanttekeningen te hebben. De commissie geeft de delegatieleider ten aanzien van de conceptcontributies en -conclusies de ruimte te handelen naar bevind van zaken en geeft verder geen aandachtspunten mee.

    5. 21.501-20

    Brief van de minister van BuZa inzake geannoteerde agenda Europese Raad van 20 en 21 oktober 2022; Brief van de minister van BuZa inzake verslag van de Europese Politieke Gemeenschap van 6 oktober 2022; Brief van de minister van BuZa inzake verslag van de informele Europese Raad van 7 oktober 2022; Europese Raad

    De commissie neemt kennis van het verslag van de Europese Politieke Gemeenschap van 6 oktober 2022, de geannoteerde agenda Europese Raad van 20 en 21 oktober 2022, het verslag van de informele Europese Raad van 7 oktober 2022 en het verslag van de Raad Algemene Zaken van 18 oktober 2022. De commissie besluit de Europese Politieke Gemeenschap als onderwerp te betrekken bij de Algemene Europese Beschouwingen 2023.

    6. Mededelingen en informatie

    De commissie neemt met instemming kennis van het voornemen van de staf om in het kader van de procedure voor de vaststelling van het Europese werkprogramma van de Eerste Kamer opnieuw een ambtelijke briefing te organiseren.

  • 14.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35608

    Initiatiefvoorstel-Bromet en Tjeerd de Groot over schrappen geborgde zetels voor bedrijven in waterschapsbesturen

    De commissie besluit het onder voorbehoud op 8 november 2022 geplande plenaire debat over het wetsvoorstel te annuleren en de voorlichting van de Raad van State af te wachten.

    De griffie wordt in het kader van de bepaling van een nieuwe datum voor plenaire behandeling van het wetsvoorstel verzocht de beschikbaarheid van de initiatiefnemers en de minister na te gaan voor 15, 21, 28 en 29 november 2022. De griffie zal een aantal opties voor plenaire behandeling van het wetsvoorstel aan de commissie voorleggen, ter bespreking op 8 november aanstaande. Daarbij zal worden meegenomen de wens van een deel van de fracties om de tijdige inwerkingtreding van het wetsvoorstel te realiseren met het oog op de aankomende waterschapsverkiezingen van maart 2023.

  • 14.10 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. Conceptbrief over Indringend Ketentesten (IKT) Fase 3

    De commissies besluiten een commissiebrief te sturen gericht aan de minister voor VRO over het Indringend Ketentesten Fase 3. Daartoe stemmen de commissies in met de in de commissies voorliggende concept-commissiebrief, onder schrapping van een passage over een mogelijk aanvullend advies van het Adviescollege ICT-toetsing.

    2. Stand van zaken Omgevingswet

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor VRO over het ontwerp-KB inzake de inwerkingtreding van de Omgevingswet; Brief van de minister voor VRO over de voortgang van de Omgevingswet; Omgevingsrecht

    De commissies besluiten om op 8 november 2022 gelegenheid te geven voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg over de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    3. Rondvraag

    Het lid Kluit (GroenLinks) verzoekt de griffie om agendapunten voor een volgende commissievergadering zo mogelijk al tussentijds op de website te publiceren, zodra de agendering vaststaat.

  • 14.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 36177

    Tweede incidentele suppletoire begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2022 inzake personele inzet voor crisisopvang

    Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Karimi), Fractie-Nanninga (Van Wely) en de PVV (Van Hattem).

  • 14.35 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35741

    Brief van de minister van BZK met een reactie op in het voorlopig verslag aan de regering gestelde vragen; Memorie van antwoord van de initiatiefnemers; Initiatiefvoorstel-Hammelburg, Bromet en De Hoop Handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond

    De commissie brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel plenair te behandelen op een door de Kamervoorzitter te bepalen datum voor het kerstreces.

    2. 34972 / 35868

    Novelle Wet digitale overheid; Memorie van antwoord; Wet digitale overheid

    De commissie brengt eindverslag uit en stelt voor de wetsvoorstellen plenair te behandelen op een door de Kamervoorzitter te bepalen datum voor het kerstreces en daarbij de brief van de staatssecretaris van BZK over interbestuurlijk toezicht onder de Wet Digitale overheid (Wdo) (34972, V) te betrekken.

    3. 34972 / 35868, V

    Brief van de staatssecretaris van BZK over interbestuurlijk toezicht onder de Wet digitale overheid (Wdo); Wet digitale overheid

    De commissie besluit de brief van de staatssecretaris van BZK van 23 september 2022 te betrekken bij de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Wet digitale overheid en de bijbehorende novelle.

    4. 33797, AJ

    Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister voor VRO over de Wet uitbreiding Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek; Wet uitbreiding Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek

    De commissie besluit de agendapunten over de brieven '33797, AJ', '33797, AH' en '33797, AI' samen te bespreken en wenst de voorgenoemde brieven op dit moment voor kennisgeving aan te nemen. Zij zal t.z.t. de gebiedsaanwijzingen in het kader van de Wet uitbreiding Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek opnieuw agenderen.

    5. 33797, AH

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor VRO over het besluit op de verlengingsaanvraag van de gemeente Zaanstad voor gebiedsaanwijzingen; Wet uitbreiding Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek

    De commissie besluit de agendapunten over de brieven '33797, AJ', '33797, AH' en '33797, AI' samen te bespreken en wenst de voorgenoemde brieven op dit moment voor kennisgeving aan te nemen. Zij zal t.z.t. de gebiedsaanwijzingen in het kader van de Wet uitbreiding Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek opnieuw agenderen.

    6. 33797, AI

    Brief van de minister voor VRO over lokale evaluaties inzake de toepassing van selectieve woningtoewijzing op grond van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp); Wet uitbreiding Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek

    De commissie besluit de agendapunten over de brieven '33797, AJ', '33797, AH' en '33797, AI' samen te bespreken en wenst de voorgenoemde brieven op dit moment voor kennisgeving aan te nemen. Zij zal t.z.t. de gebiedsaanwijzingen in het kader van de Wet uitbreiding Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek opnieuw agenderen.

    7. T03405 / T03443

    Toezegging Informeren over acties en beleidsvisie voor goede wetten en regels (35.295); Toezegging Toesturen analyse in departementen van knelpunten in wetgeving (35.295)

    De commissie besluit het agendapunt aan te houden en opnieuw te agenderen bij een volgende vergadering. De commissie acht de brief ook relevant voor het vervolg op 8 november 2022 van het plenaire debat over het Rapport werkgroep zelfevaluatie naar aanleiding van de toeslagenaffaire (2003-2019) (CXLVIII).

    8. 33328 / 35112, AE

    Brief van de minister van BZK over internationaal rechtsvergelijkend onderzoek en werkbezoeken met betrekking tot openbaarmaking van overheidsinformatie; Initiatiefvoorstel-Snels en Sneller Wet open overheid

    De commissie besluit de brief van 17 oktober 2022 voor kennisgeving aan te nemen.

    9. Mededelingen en informatie

    De commissie neemt kennis van de uitnodiging van het Adviescollege Rechtspositie Politieke Ambtsdragers voor een bijeenkomst op 16 november 2022 en geeft aan dat het wenselijk is dat een afvaardiging van de Eerste Kamer deelneemt aan deze bijeenkomst.

  • 15.00 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35434 / 35449 (R2147) / 35457 / 35497 / 25295, U

    Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor Rechtsbescherming over het dertiende verlengingsbesluit tijdelijke COVID-19-voorzieningen; Infectieziektenbestrijding

    De commissies leveren ter vergadering inbreng voor nader schriftelijk overleg. De conceptbrief zal worden verspreid onder de leden van de commissies.

    2. 25295, BB

    Brief van de ministers van VWS, J&V, en de ministers voor LZS en PVO ter aanbieding van het rapport Aanpak coronacrisis, deel 2; Infectieziektenbestrijding

    De commissies besluiten de brief en het rapport na ontvangst van de kabinetsreactie opnieuw ter bespreking te agenderen.

    3. Mededelingen en informatie

    De commissies nemen kennis van de brief aan de Tweede Kamer van 13 oktober 2022 (25295, nr. 1953) over het huidig epidemiologisch beeld en het verzoek tot spoedige behandeling van wetsvoorstel Eerste tranche wijziging Wet publieke gezondheid (36194).

  • 15.30 uur

    Besluitpunten tonenBesluitpunten sluiten

    1. 35990

    Introductie gecombineerde geslachtsnaam

    Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks en PvdA gezamenlijk (De Boer/Recourt), CDA (Doornhof), D66 (Backer), PVV (Bezaan), ChristenUnie (Talsma), SGP (Van Dijk) en OSF (Raven).

    2. T02643

    Toezegging Bij de evaluatie het systeemtoezicht door de Inspectie Justitie en Veiligheid betrekken (34.372)

    De commissie stemt in met de conceptcommissiebrief over toezegging T02643.

    3. COM(2022)454

    Voorstel voor een verordening betreffende horizontale cyberbeveiligingsvereisten

    De commissie besluit op 15 november 2022 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie.

  • informeel overleg 16.45 uur
    (Geen besluitpunten)