Nieuws uit de commissies dinsdag 15 februari 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 15 februari 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Evaluatie Wet verlaagd wettelijk collegegeld

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over rapportage evaluatie Wet verlaagd wettelijk collegegeld

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Kesteren).

Positie zzp'ers in de culturele sector

Brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het vijfde steunpakket voor de culturele en creatieve sector; Incidentele suppletoire begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2022 inzake verwerving kunstwerk; Toezegging Positie zzp'ers in de culturele sector

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Veldhoen) en de PvdA (Fiers) gezamenlijk en door de fractie van de PvdD (Prast).

Noodpakket banen en economie

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over aanvullingen op het steunpakket in het vierde kwartaal 2021 en de NOW-5; Brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over NOW-6 en de stand van zaken van het vaststellings- en terugvorderingsproces NOW; Noodpakket banen en economie

Inbreng voor (nader) schriftelijk overleg over de NOW-5 en NOW-6 wordt geleverd op 22 februari 2022. De leden van de VVD-fractie (Geerdink) overwegen inbreng te leveren.

Voorstel voor een richtlijn en voor een verordening betreffende de voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of financieren van terrorisme

Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt geleverd door de fracties van VVD (Vos), GroenLinks (Karimi) en PvdA (Crone) gezamenlijk, ChristenUnie (Ester) en PvdD (Prast).

Initiatiefvoorstel-Paternotte, Kuiken, Ellemeet en Tellegen Afschaffen verplichte minimale beraadtermijn voor afbreking van zwangerschappen

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt voor het voorbereidend onderzoek te houden op 8 maart 2022.

Zevende Voortgangsrapportage Natuur

Verslag schriftelijk overleg

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van het CDA (Rietkerk).


Hamerstuk

Verbetering van de rechtsbescherming van mbo-studenten

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap brengt blanco eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk.


Covid-19

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van VWS over de stand van zaken covid-19

De commissies voor Justitie en Veiligheid, voor Volksgezondheid en Sport en voor Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken besluiten dat inbreng voor nader schriftelijk overleg nog geleverd kan worden tot vrijdag 18 februari 2022 12.00 uur. De fractie van de PvdD (Nicolaï) heeft reeds inbreng geleverd.

Versoepelingen coronamaatregelen

Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 10 februari 2022 over versoepelingen van de maatregelen covid-19 en Regeling houdende wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 i.v.m. aanpassing maatregelen openingstijden, het coronatoegangsbewijs, de placeringsplicht, de bezoekersnorm en de mondkapjesplicht

De commissies Justitie en Veiligheid; Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken; Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; en Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besluiten dat de brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 10 februari 2022 desgewenst betrokken kan worden bij het plenaire debat - d.d. 21 en/of 22 februari 2022 - over het wetsvoorstel Wet wijziging verlengingssystematiek en goedkeuring vierde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19 en het brede beleidsdebat betreffende covid-19 over onder meer de langetermijnvisie, dat thans nog voorzien is voor 15 maart 2022, maar mogelijk verplaatst wordt naar 29 maart 2022 of 5 april 2022.

Kortetermijnaanpak covid-19 en doorkijk lange termijn

Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de kortetermijnaanpak COVID-19 en doorkijk lange termijn; Infectieziektenbestrijding

De commissies Justitie en Veiligheid; Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken; en Sociale Zaken en Werkgelegenheid besluiten dat de brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 8 februari 2022 desgewenst betrokken kan worden bij het plenaire debat - d.d. 21 en/of 22 februari 2022 - over het wetsvoorstel Wet wijziging verlengingssystematiek en goedkeuring vierde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19 en het brede beleidsdebat betreffende covid-19 over onder meer de langetermijnvisie, dat thans nog voorzien is voor 15 maart 2022, maar mogelijk verplaatst wordt naar 29 maart 2022 of 5 april 2022.

Debat 15 maart 2022 over covid-19-onderwerpen verplaatst

De commissies Justitie en Veiligheid; Volksgezondheid, Welzijn en Sport; en Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken stellen voor, gelet op de nog door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport toe te zenden brede langetermijnstrategie begin maart 2022, het brede beleidsdebat betreffende covid-19 over onder meer de langetermijnvisie - dat thans voorzien is voor 15 maart 2022 - te houden op 29 maart 2022 of 5 april 2022. Naast de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Justitie en Veiligheid zal ook de minister van Economische Zaken en Klimaat uitgenodigd worden voor dit debat.

Te verwachten wetsproces en -traject

De betrokken commissies besluiten dat de brieven van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 11 februari 2022 over het te verwachten wetsproces en -traject na afloop van de huidige geldingsduur van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 en van 14 februari 2022 over het 142e OMT-advies desgewenst betrokken kunnen worden bij het plenaire debat - d.d. 21 en/of 22 februari 2022 - over het wetsvoorstel Wet wijziging verlengingssystematiek en goedkeuring vierde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19 en het beleidsdebat betreffende covid-19 over onder meer de langetermijnvisie, dat thans nog voorzien is voor 15 maart 2022, maar mogelijk verplaatst wordt naar 29 maart 2022 of 5 april 2022.


Divers

Experiment meertalige opvang

Brief van de minister van SZW over meertalige dagopvang na afloop van het experiment; Kinderopvang

De commissie besluit om op 8 maart 2022, bij voorkeur in een gezamenlijke commissievergadering van de commissies Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inbreng te leveren voor schriftelijk overleg over de brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over meertalige dagopvang na afloop van het experiment.


Deel dit item: