Deel werkbezoek Caribische deel Koninkrijk afgerond



De delegatie van dertien leden van de commissie voor Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer heeft maandag als onderdeel van een meerdaags werkbezoek aan de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk de werkbezoeken aan Sint Maarten en Saba afgerond. Sint Maarten is een land binnen het Koninkrijk, Saba maakt als openbaar lichaam deel uit van het Koninkrijk. De delegatie is de verschillende gesprekspartners dankbaar voor de goede organisatie en ontvangsten. Het volgende werkbezoek is momenteel aan het openbaar lichaam Sint Eustatius.

De delegatie houdt zich tijdens de werkbezoeken aan alle lokaal geldende COVID-voorschriften. Voor vertrek vanaf Saba bleek bij de reguliere PCR-test die noodzakelijk is voor vertrek naar Sint Eustatius dat delegatieleider Paul Rosenmöller, Voorzitter van de commissie voor Koninkrijksrelaties in de Eerste Kamer, positief heeft getest op het COVID19-virus. Rosenmöller is direct na het horen van deze uitslag in quarantaine gegaan. De overige delegatieleden zijn negatief getest. De Regeringscommissaris op Sint Eustatius is hierover geïnformeerd. De COVID 19 voorschriften op Sint Eustatius laten toe dat de delegatie haar werkbezoeken op Sint Eustatius kan voortzetten. Zij volgt daarbij strikt de lokale COVID voorschriften.

De vicevoorzitter van de commissie voor Koninkrijksrelaties, senator Toine Beukering, zal voor de overige werkbezoeken optreden als delegatieleider.

De delegatie wil zich laten informeren door haar Caribische partners over de zaken die voor de eilanden van belang zijn. De gesprekken dienen voor de senatoren als verdieping voor de wetsdossiers die de Eerste Kamer behandelt of gaat behandelen en hebben tevens tot doel de relaties binnen het Koninkrijk te verstevigen. Ook biedt het werkbezoek de woordvoerders van middelgrote en kleinere fracties in de Eerste Kamer de kans om persoonlijk nader kennis te maken met het Caribisch deel van het Koninkrijk, aangezien zij doorgaans geen deel uitmaken van de Staten-Generaaldelegatie van leden van de Eerste en de Tweede Kamer naar het halfjaarlijkse Interparlementaire Koninkrijksoverleg (IPKO). De delegatie bezoekt achtereenvolgens: Sint Maarten (25-26 februari), Saba (27-28 februari), Sint Eustatius (28 februari-1 maart), Bonaire (2-3 maart), Curaçao (3-4 maart) en Aruba (4-5 maart).


Deel dit item: