Nieuws uit de commissies van 18 oktober 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 18 oktober 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Uitgelicht

Stand van zaken Omgevingswet

De commissies voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) en voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) voerden in de ochtend een gesprek met het Adviescollege ICT-toetsing en Deloitte/BZK over de adviezen die zijn uitgebracht over het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

De commissies wensen het onder voorbehoud op 1 november 2022 geplande debat over het bij de Kamer voorgehangen ontwerp-KB tot inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2023 te annuleren. De commissies besluiten om een brief aan de minister te sturen met vragen over het Indringend Ketentesten Fase 3. De commissies besluiten de stand van zaken Omgevingswet op 1 november 2022 opnieuw te agenderen ter verdere bespreking.


Schriftelijke inbreng

Initiatiefvoorstel-Ellemeet, Kuiken, Paternotte en Van Wijngaarden Legale medicamenteuze afbreking zwangerschap door huisarts

Inbreng voor het nader voorlopig verslag wordt geleverd door de fractie van de ChristenUnie (Verkerk) en de fractie van de SGP (Van Dijk). De Fractie-Nanninga sluit zich aan bij de vragen van de SGP-fractie. Onder voorbehoud van tijdige afronding van de schriftelijke behandeling stelt de commissie voor het wetsvoorstel op 29 november 2022 plenair te behandelen.

Voorbereiding van de Algemene Financiële Beschouwingen 2022

De Commissie voor Financiën bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie-Nanninga (Van der Linden), de fracties van de SP (Van Apeldoorn), ChristenUnie (Ester), PvdD (Prast) en 50PLUS (Van Rooijen). De commissie besluit om de vragen van de PvdA-fractie (Crone) als commissiebrede vragen aan te merken. Vanuit de VVD-fractie (Van Ballekom) zullen ook enkele vragen worden aangeleverd als concept-commissiebrede vragen.

Legale Migratie

De Commissie voor Immigratie & Asiel/JBZ-raad sprak over de EU-voorstellen over legale migratie. De PVV (Van Hattem) besluit inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris.

Initiatiefvoorstel-Kathmann en Maatoug Wet invoering minimumuurloon

De Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid besluit op 1 november 2022 inbreng te leveren voor het nader voorlopig verslag, mits de in de brief van de minister van SZW d.d. 27 juni 2022 (EK, B) toegezegde uitvoeringstoets van de Sociale Verzekeringsbank ontvangen is.

Drinkwatervoorziening en afvalwaterbeheer BES

Binnen de Commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) wordt inbreng voor het voorlopig verslag geleverd door de fractie van GroenLinks (Kluit).

Hyperscale datacenters

De Commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) agendeert het verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor VRO over hyperscale datacenters. Inbreng voor nader schriftelijk overleg met de minister voor VRO wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Nicolaï).


Hamerstuk

Goedkeuring verdrag met de Dominicaanse Republiek inzake maritieme afbakening

De Commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) brengt inzake de goedkeuring van een verdrag met de Dominicaanse Republiek over maritieme afbakening blanco verslag uit. Dit bekent dat het als hamerstuk kan worden afgedaan.


Stemming

Initiatiefvoorstel-Ellemeet en Tielen Invloed van zorgverleners

De Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel in stemming te brengen, zodat leden die dat wensen een stemverklaring kunnen afleggen.


Deel dit item: