Eerste Kamer ontvangt leden Hoge Raad



Dinsdag 1 november bezocht een aantal leden van de Hoge Raad de Eerste Kamer. Tijdens de ontvangst spraken de leden van de Hoge Raad en van de Eerste Kamer over thema's die beide instituten nauw aan het hart liggen. Zo ging het bijvoorbeeld over constitutionele toetsing van wetgeving, de rol van de Hoge Raad in een structurele dialoog tussen de verschillende staatsmachten (wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht) en de samenleving, en hoe de Hoge Raad aankijkt tegen Kamerstukken en hoe hij deze gebruikt bij zijn werk. Het bezoek volgt op een bezoek dat Eerste Kamerleden in 2021 brachten aan de Hoge Raad.

Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn heette de raadsheren en advocaten-generaal welkom in de tijdelijke plenaire zaal van de Eerste Kamer aan de Kazernestraat in Den Haag. De zaal was vroeger de zittingszaal van de Hoge Raad toen deze was gevestigd in de gebouwen die nu door de Eerste Kamer worden bewoond tijdens de renovatie van het Binnenhof.

"Uitwisselingen zoals deze zijn van groot belang voor alle staatsmachten", zo stelde Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn, die de wens uitsprak dat deze ontmoetingen ook na het aantreden van een nieuwe Eerste Kamer in juni 2023 worden voortgezet. De President van de Hoge Raad, Dineke de Groot, onderschreef het belang van de ontmoeting voor een beter onderling begrip van elkaars werk en ook om meer inzicht te krijgen hoe het werk van de ene staatsmacht doorwerkt op dat van de ander.


Deel dit item: