Nieuws uit de commissies van 8 november 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 8 november 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Uitgelicht

Technische briefing stikstofproblematiek

De commissie Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) houdt vast aan de door haar in de brief van 14 oktober jl. voorgestelde datum van 15 november 2022 voor een technische briefing over enkele aspecten van de stikstofproblematiek.


Schriftelijke inbreng

Initiatiefvoorstel Wet invoering minimum-uurloon

In de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is besproken dat de inbreng voor het nader voorlopig verslag wordt geleverd door de leden van de CDA-fractie (Oomen-Ruijten).

Stand van zaken Omgevingswet

In de commissies Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) en Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) is besproken dat de inbreng voor nader schriftelijk overleg met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) over de inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit), de PvdA (Fiers) en de PvdD (Nicolaï). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissies worden voorgelegd.

Voorbereiding Algemene financiële beschouwingen 2022; Miljoenennota 2023

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt uiterlijk woensdag 9 november a.s. geleverd door de PvdD-fractie (Prast). Op voorstel van het lid Van Ballekom (VVD) spreekt de commissie de wens uit een beleidsdebat te houden in februari of maart 2023 - los van de Algemene Financiële Beschouwingen - over alle extra-budgettaire financiering via fondsen.

De commissie verzoekt de voorzitter om aan de minister van Financiën de verwondering over te brengen over het nog niet (op enige wijze) kunnen beantwoorden van de commissievraag naar een integrale doorrekening.

Voorstel richtlijn: De consument voorbereiden op de groene transitie

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van EZK en de staatssecretaris van I&W over het voorstel voor een richtlijn om de positie van de consument te versterken bij de groene transitie. De commissies Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) en Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) besluiten inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg op 22 november 2022.


Plenair

Geborgde zetels waterschapsbesturen

De commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) stelt voor het (volledige) plenaire debat over het Initiatiefvoorstel-Bromet en Tjeerd de Groot over schrappen geborgde zetels voor bedrijven in waterschapsbesturen te houden op maandag 21 november 2022 vanaf 19:00 uur en het wetsvoorstel op dinsdag 22 november 2022 in stemming te brengen. Leden wordt verzocht hun spreektijden zo spoedig mogelijk aan de griffie door te geven en daarbij enige terughoudendheid te betrachten, zodat het volledige debat op 21 november kan worden afgerond.

Behandeling wetgeving pakket Belastingplan 2023 en overige (aanhangige) fiscale wetgeving

Onder voorbehoud van aanvaarding van de wetsvoorstellen door de Tweede Kamer, spreekt de commissie het voornemen uit om de Fiscale verzamelwet (36.063), de Wet tijdelijke solidariteitsbijdrage (36.235), de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap (35.496) en de Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie (36.107) op 12/13 december 2022 plenair te behandelen, gezamenlijk met het pakket Belastingplan 2023.

Bij de bespreking van de procedure van het Wetsvoorstel implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie (36.107) zal de commissie het voornemen voor plenaire behandeling op de voorgenomen datum nogmaals bespreken.


Hamerstuk

Drinkwatervoorziening en afvalwaterbeheer BES

De commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel Drinkwatervoorziening en afvalwaterbeheer BES af te doen als hamerstuk.


Klimaat

Rapport Remkes en Klimaatbeleid

De commissie Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) besluit de appreciatie van het rapport Remkes te betrekken bij het geplande schriftelijk overleg na de technische briefing over de stikstofproblematiek.

De commissie Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) besluit de technische briefing van de Raad van State op 29 november 2022 en de verdere behandeling in de Tweede Kamer af te wachten, alvorens de brieven van de minister voor Klimaat en Energie van 1 november, 20 september en 2 juni jl. opnieuw te agenderen.

De commissie besluit verder inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg op 22 november 2022.


Divers

Gesprek met Minister-President van Aruba

De commissie Koninkrijksrelaties (KOREL) spreekt graag - op verzoek - op 29 november 2022 met de minister-president van Aruba, mw. Evelyn Wever-Croes.


Deel dit item: