Nieuws uit de commissies van 13 december 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 13 december 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Begrotingsstaten 2023

De verschillende kamercommissies hebben de begrotingsstaten 2023 van de ministeries besproken. De volgende begrotingsstaten worden dinsdag 20 december plenair behandeld:

  • Begrotingsstaten Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2023 (36.200 XVI)

    Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks en PvdA (Krijnen en Karakus). De Fractie-Nanninga sluit zich bij deze vragen aan.

  • Begrotingsstaat Buitenlandse Zaken 2023 (36.200 V)
  • Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2023 (36.200 XV)

Met betrekking tot de begrotingsstaten Justitie en Veiligheid (36.200 VI) wordt inbreng voor het voorlopig verslag geleverd door de fractie-Nanninga (Nanninga). Na ontvangst van de memorie van antwoord beslissen de commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V) en voor Immigratie en Asiel / JBZ-raad (I&A/JBZ) of er al dan niet behoefte is aan een plenair begrotingsdebat Justitie en Veiligheid.

De overige begrotingsstaten 2023 worden als hamerstuk afgedaan.


Schriftelijke inbreng

Hyperscale datacenters

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) heeft naar aanleiding van de brief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) besproken dat leden op 20 december inbreng leveren voor nader schriftelijk overleg.

De status van de motie-Koffeman (PvdD) c.s. over het opschorten van de verkoop van agrarische gronden ten behoeve van hyperscale datacenters en de motie-Koffeman (PvdD) c.s. over de uitvoering van het bestemmingsplan dat voorziet in de vestiging van het Meta-datacenter in Zeewolde blijft 'niet uitgevoerd'.

Salariskorting Aruba

De commissie voor Koninkrijksrelaties (KOREL) heeft het verslag van nader schriftelijk overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) over de salariskorting Aruba besproken. Inbreng voor verder schriftelijk overleg wordt geleverd door de PvdD-fractie (Nicolaï).

Opheffing vrijwillig lerarenportfolio

Naar aanleiding van nader schriftelijk overleg tussen de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs (PVO) zal inbreng voor nader schriftelijk overleg geleverd worden door de PVV-fractie (Van Kesteren)

Derde incidentele suppletoire begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2022 inzake huisvestingspakket migratiecrisis

De commissies voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ) en voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) bespreken dat inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Tweede incidentele suppletoire begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2022 inzake personele inzet voor crisisopvang

De commissies voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ) en voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) bespreken dat inbreng voor het nader voorlopig verslag wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Wet verplaatsing bevolking

De commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V) en voor Immigratie en Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) bespreken dat inbreng voor het nader voorlopig verslag wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Staat van migratie 2022

Naar aanleiding van het verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris voor Justitie en Veiligheid (J&V) bespreekt de commissie voor Immigratie & Asiel/JBZ-raad (I&A/JBZ) dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).


Hamerstuk

Achtste incidentele suppletoire begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2022

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) brengt blanco eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk af te doen.


Plenair

Wijziging maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten

De commissie voor Binnenlandse Zaken en Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken (BiZa/AZ) besluit de procedure en het voorbereidend onderzoek gelijktijdig te houden. Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de VVD-fractie (Keunen). Onder voorbehoud van tijdige ontvangst van het antwoord van de minister (vóór vrijdag 16 december 2022 17.00 uur), acht de commissie het voorstel gereed voor stemming op dinsdag 20 december 2022.


Deel dit item: