Nieuws uit de commissies van 20 december 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 20 december 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Wet toekomst pensioenen

Onder voorbehoud van de aanvaarding van het voorstel Wet toekomst pensioenen door de Tweede Kamer, besluit de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid om technische briefings te houden over dit wetsvoorstel, bij voorkeur in twee blokken van beide twee uren. Deze zijn voorzien op respectievelijk dinsdag 17 januari en dinsdag 31 januari 2023.


Stand van zaken Omgevingswet

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over het Indringend Ketentesten Fase 3 en ter aanbieding van het voortgangsoverzicht oktober 2022;

Brief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de implementatie van de Omgevingswet

Inbreng voor (nader) schriftelijk overleg met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening naar aanleiding van de brieven van 28 november respectievelijk 16 december 2022 wordt heden geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit) en de PvdA (Fiers).

De commissies Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving & Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besluiten het Adviescollege ICT-toetsing te vragen of het bereid is een nieuw advies te geven op een gelijksoortige vraagstelling over de werking van het DSO als eerder gebruikt en, indien bereid, op welke termijn dit advies kan worden gegeven.

De commissies besluiten thans niet over te gaan tot het (onder voorbehoud) voorstellen van een datum voor de plenaire behandeling van het nieuw voor te hangen ontwerp-Koninklijk Besluit tot inwerkingtreding van de Omgevingswet. Dit onderwerp zal opnieuw worden geagendeerd op 17 januari 2023.


Schriftelijke inbreng

Beleidsinzet biogrondstoffen

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit) en de PvdD (Koffeman).

Hyperscale datacenters

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening met nadere vragen over hyperscale datacentra

Inbreng voor nader schriftelijk overleg met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening naar aanleiding van de brief van 2 december 2022 wordt heden geleverd door de fractie van de PvdD (Nicolaï).

Motie-Koffeman (PvdD) c.s. over compensatie van studenten van de pechgeneratie

Verslag nader schriftelijk overleg met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over herinvoering basisbeurs en een tegemoetkoming voor huidige studenten zonder basisbeurs en over de uitvoering motie-Koffeman c.s.;

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Koffeman).

Intrekking voorbehouden Verdrag status van staatlozen in verband met vaststelling staatloosheid

Inbreng voor het nader voorlopig verslag wordt heden geleverd door de fracties van de VVD (Keunen) en de PVV (Van Hattem).


Plenair

Initiatiefvoorstel-Van den Bosch en Van der Molen Vervallen verplicht voorzitterschap commissies door raadsleden, statenleden en eilandsraadsleden

De commissie stelt de Voorzitter voor de plenaire behandeling van voorstel 35397 zo spoedig mogelijk na 1 maart 2023 voort te zetten.

Verhoging wettelijk strafmaximum doodslag

De commissie Justitie en Veiligheid brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel plenair te behandelen op een door de Voorzitter vast te stellen datum.


Europese Unie

Noodverordening versnelde inzet hernieuwbare energie

Inbreng voor schriftelijk overleg met zowel de regering als met de Europese Commissie wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (Kluit), mede namens de fracties van de PvdA en de PvdD. De fractie van de PvdD (Koffeman) levert daarnaast nog inbreng voor schriftelijk overleg met de regering.

Verslag schriftelijk overleg met de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over voorstel voor een Verordening tot tijdelijke liberalisering van de handel tussen de Europese Unie en Oekraïne;

EU-voorstel: Voorstel voor een Verordening tot tijdelijke liberalisering van de handel tussen de Europese Unie en Oekraïne

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van Partij voor de Dieren (Prast).


Divers

Versterking gebouwen in de provincie Groningen

De commissie EZK/LNV besluit de nadere procedure van het wetsvoorstel versterking gebouwen in de provincie Groningen aan te houden in afwachting van de schriftelijke behandeling van de novelle.


Deel dit item: