Nieuws uit de commissies van 7 februari 2023



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 7 februari 2023 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Wet publieke gezondheid

De commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V), voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken (BiZa/AZ) bespreken dat in het kader van de eerste tranche wijziging Wet Publieke Gezondheid de fracties van VVD (De Bruijn-Wezeman), CDA (Prins), GroenLinks (Krijnen) en PvdA (Karakus) gezamenlijk, D66 (Van der Voort), PVV (Van Hattem), ChristenUnie (Verkerk), PvdD (Nicolaï), 50PLUS (Baay-Timmerman) en SGP (Van Dijk) inbreng leveren voor het voorlopig verslag.

Omgevingswet

De commissies voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) en voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) ontvingen een technische briefing inzake de Omgevinsgwet van het Adviescollege op Advies Plan van aanpak indringend ketentesten.

Verder stellen de commissies stellen voor het ontwerp-KB tot inwerkingtreding van de Omgevingswet op 7 maart 2023 plenair te behandelen.

Wettelijk minimumuurloon

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid nam een petitie in ontvangst over het wetsvoorstel Wettelijk minimumuurloon.


Schriftelijke inbreng

Aanpak dierwaardige veehouderij

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) bespreekt dat de fractie van de PvdD (Nicolaï) inbreng levert voor nader schriftelijk overleg.

Presentatie Eilandsraadslid Sneek 'Gelijkwaardigheid binnen Nederland'

De commissie voor Koninkrijksrelaties (KOREL) bespreekt dat naar aanleiding van de presentatie de fractie van de PvdD (Nicolaï) inbreng levert voor schriftelijk overleg.


Plenair

Wet verplaatsing bevolking

De commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V) en voor Immigratie en Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) stellen voor het plenaire debat te houden op 14 maart 2023.


Hamerstuk

Gasopslag Bergermeer

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) besluit met betrekking tot de achtste incidentele suppletoire begroting Economische Zaken en Klimaat 2022 inzake verder vullen gasopslag Bergermeer blanco eindverslag uit te brengen en het voorstel af te doen als hamerstuk.

Personele inzet crisisopvang

De commissies voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ) en voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ)

besluiten eindverslag uit te brengen en het voorstel af te doen als hamerstuk.


Europa

De commissie voor Europese Zaken (EUZA) besluit inzake het Werkprogramma 2023 van de Europese Commissie als prioriteiten te selecteren: Meerjarig Financieel Kader, Eigen Middelen en Pakket Verdediging Democratie.


Deel dit item: