Nieuws uit de commissies van 7 maart 2023



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 7 maart 2023 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Wet toekomst pensioenen

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bespreekt dat inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de leden van de fracties van VVD (Van Ballekom), CDA (Oomen-Ruijten), GroenLinks en de PvdA gezamenlijk (Van Gurp / Crone), D66 (Moonen), PVV (Van Strien), SP (Kox), ChristenUnie (Huizinga-Heringa), PvdD (Prast), 50PLUS (Van Rooijen), SGP (Schalk) en OSF (Raven).

Op verzoek van het lid Van Rooijen (50PLUS) bespreekt de commissie de mogelijkheid om de Afdeling advisering van de Raad van State voorlichting te vragen op grond van artikel 21a van de Wet op de Raad van State. Over een concept-voorlichtingsverzoek - op te stellen door het lid Van Rooijen (50PLUS) - zal de commissie op dinsdag 14 maart 2023 een besluit nemen.


Schriftelijke inbreng

Tijdelijke experimentenwet nieuwe stembiljetten

De commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken (BiZa/AZ) bespreekt dat naar aanleiding van de brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) er inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Personele inbreng crisisopvang

De commissies voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken (BiZa/AZ) en voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) bespreken dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Tevens bespreken de commissies dat naar aanleiding van het verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) over het aanbod van rijksvastgoed voor het opvangen van vluchtelingen dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Hervorming economische governance

De commissies voor Financiële Zaken (FIN) en Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) bespreekt dat naar aanleiding van schriftelijk overleg met de minister voor Financiën de fractie van VVD (Van Ballekom) inbreng levert voor nader schriftelijk overleg.

Mensenrechtenschendingen in Iran

Naar aanleiding van de brief van de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) over juridische mogelijkheden om verantwoordelijken van mensenrechtenschendingen in Iran internationaal strafrechtelijk te vervolgen, bespreekt de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (Karimi).


Hamerstuk

Goedkeuring Verdrag tussen Zwitserland en Oostenrijk tot de oprichting en werking van het Internationaal Centrum voor de ontwikkeling van migratiebeleid (ICMPD).

De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) brengt blanco eindverslag uit en meldt het voorstel als hamerstuk.


Europa

Verordening Interoperabel Europa

De commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken (BiZa/AZ) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie wordt geleverd door de fractie van de VVD (Keunen).

Staat van de Unie

De commissie voor Europese Zaken (EUZA) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg met de regering voorafgaand aan de Algemene Europese Beschouwingen wordt geleverd door de D66-fractie (Backer).


Deel dit item: