Nieuws uit de commissies van 11 april 2023



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 11 april 2023 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Wet toekomst pensioenen

Inbreng voor het nader voorlopig verslag wordt geleverd door de leden van de fracties van VVD (Van Ballekom), CDA (Oomen-Ruijten), GroenLinks en PvdA gezamenlijk (Van Gurp/Crone), PVV (Van Strien), SP (Kox), ChristenUnie (Huizinga-Heringa), PvdD (Prast), 50PLUS (Van Rooijen) - mede namens Fractie-Nanninga, Fractie-Frentrop en Fractie-Otten -, SGP (Schalk) en OSF (Raven).

De commissie besluit ernaar te streven de behandeling van het wetsvoorstel af te ronden voor de Kamerwissel in juni en:

  • verzoekt de regering om de nadere memorie van antwoord aan de Kamer te zenden op uiterlijk vrijdag 21 april 2023 voor 17.00 uur;
  • tijdens de vergadering van dinsdag 9 mei 2023 gelegenheid te bieden om inbreng te leveren voor verslag;
  • stelt voor om het plenair debat aan te vangen op maandag 15 en dinsdag 16 mei 2023 (onder voorbehoud van tijdige ontvangst van de eventuele nota naar aanleiding van het verslag).

Begrotingsstaat Buitenlandse Zaken 2023

Toezegging Kabinetsappreciatie financieel beleid verduurzaming sturen aan de Kamer (36.200); Brief van de minister van Financiën over voortgang klimaatcommitment financiële sector; Toekomst financiële sector

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Prast). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd. De commissie besluit om toezegging T03521 als voldaan te beschouwen.

Voorstel voor een verordening inzake mediavrijheid

Inbreng voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Europese Commissie wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Veldhoen) en de PvdA (Fiers) gezamenlijk en de PVV (Van Kesteren).

Voorstellen verordeningen inzake vooraf te verstrekken passagiersgegevens (API)

Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Veldhoen), PvdA (Recourt), D66 (Dittrich) en de PvdD (Nicolai) gezamenlijk en PVV (Bezaan).

Verordening met regels ter voorkoming en bestrijding van seksueel misbruik van kinderen

Brief van de Europese Commissie & verslag schriftelijk overleg met de minister van J&V inzake een voorstel voor een Verordening met regels ter voorkoming en bestrijding van seksueel misbruik van kinderen

Inbreng voor nader schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (De Boer), mede namens de fractie van de SP (Janssen).


Hamerstukken

Goedkeuring Verdrag met Cyprus tot het vermijden van dubbele belasting

De commissie brengt blanco eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk.

Aanpassing van de indexeringsbepalingen van het lesgeld en cursusgeld

De commissie brengt blanco eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk.


Overig

Technische briefing over voortgang maatregelen zzp'ers en hoofdlijnen van het arbeidsmarktbeleid

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ontving een technische briefing over de voortgang maatregelen zzp'ers en hoofdlijnen van het arbeidsmarktbeleid.

Mondeling overleg met de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over milieueffectrapportage

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) hield een mondeling overleg met staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat over milieueffectrapportage.


Deel dit item: