Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 11 juli 2023




1. Vaststelling verslag Cvf-vergadering 4 juli 2023

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 4 juli 2023.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + nieuwe voorstellen

De aanwezigen nemen kennis van de lijst met nieuwe voorstellen voor de agenda van de Eerste Kamer en de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

Het College besluit om de Algemene Politieke Beschouwingen, die gepland staan op 10 oktober a.s., tot nader order uit te stellen in verband met de demissionaire status van het kabinet.

3. Procedure controversieelverklaring wetsvoorstellen

Het College stelt, naar aanleiding van de demissionaire status van het kabinet, het volgende tijdpad vast met betrekking tot de procedure inzake de controversieelverklaring van wetsvoorstellen:

Deze week: fracties krijgen een lijst toegestuurd met alle bij de Eerste Kamer aanhangige wetsvoorstellen. In de lijst wordt onderscheid gemaakt tussen wetsvoorstellen die al voor plenaire behandeling zijn geagendeerd (A-gedeelte) en wetsvoorstellen die nog bij commissies in onderzoek zijn (B-gedeelte).

12 september 2023: fracties geven uiterlijk dinsdag 12 september om 17.00 uur bij de griffie aan welke voorstellen van die lijst zij eventueel willen voordragen voor controversieelverklaring. Een lijst van voorgedragen wetsvoorstellen wordt gedeeld met het College van fractievoorzitters.

26 september 2023: fracties geven uiterlijk dinsdag 26 september om 12.00 uur bij de griffie aan of zij bereid zijn steun te verlenen aan controversieelverklaring van wetsvoorstellen die door andere fracties zijn voorgedragen. Een overzicht van de aangedragen wetsvoorstellen inclusief steunverklaringen van andere fracties wordt kort na 12.00 uur gedeeld met het College van fractievoorzitters, eventueel ter bespreking tijdens de vergadering van 26 september.

26 september 2023: aansluitend aan de vergadering van het College van fractievoorzitters wordt aan de plenaire vergadering de lijst met aangedragen wetsvoorstellen voorgelegd inclusief de steunverklaringen van andere fracties. De Voorzitter zal vervolgens voorstellen om de wetsvoorstellen waarvan blijkt dat zij op steun van een meerderheid kunnen rekenen controversieel te verklaren, en de voorstellen waarvan dat niet blijkt niet controversieel te verklaren. Leden kunnen desgewenst om stemming vragen over de controversieelverklaring van een bepaald voorstel.

4. Ambtelijke notitie inzake commissie Digitale Zaken

Het College besluit om een werkgroep in te stellen die in opdracht van het College advies uit zal brengen met betrekking tot de omgang van de Kamer met onderwerpen op het gebied van digitalisering en kunstmatige intelligentie en de borging van politieke expertise en betrokkenheid bij deze thema’s. Fracties kunnen na het reces leden voordragen die in de werkgroep zitting kunnen nemen.

5. Toedeling beleidsterrein Wonen

Het College sluit zich aan bij de opvatting zoals door een gewogen meerderheid geuit in beide commissies, en besluit om vooralsnog het beleidsterrein 'Wonen' in handen van de commissie BiZa te laten, en dit besluit te heroverwegen zodra na de kabinetsformatie de nieuwe departementale indeling bekend is.

6. Mededelingen en informatie

Het College verzoekt de griffie om een notitie te schrijven inzake de mogelijkheid voor een gezamenlijke parlementaire enquête met de Tweede Kamer over het coronabeleid, en de notitie na het reces te agenderen in het College.


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman