Korte aantekeningen vergadering College van fractiezitters van 28 november 2023




1. Verslag Cvf-vergadering 21 november 2023

De Voorzitter feliciteert de partijen die vorige week hebben gewonnen bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, in het bijzonder twee leden van de Eerste Kamer (Faber en Van Dijk) die de overstap naar de Tweede Kamer zullen gaan maken.

Het College stemt in met het verslag van de vergadering van 21 november 2023.

Naar aanleiding van het verslag wordt gesproken over de stand van zaken met betrekking tot het al dan niet instellen van een commissie Digitale Zaken en de uitvoering van de motie-De Blécourt. Na recent overleg met de voorzitter van de werkgroep, mw. Veldhoen, is gevraagd aan dhr. Rosenmöller om het draagvlak voor een commissie Digitale Zaken nader vast te stellen bij de andere fracties, voordat de verdere bespreking daarover in dit College wordt geagendeerd. Dhr. Rosenmöller geeft aan dat het onderwerp waarschijnlijk volgende week op de agenda kan terugkomen, met als doel tot een afronding te komen.
Voorts maakt de voorbereiding van de uitvoering van de motie-De Blécourt, waarin wordt verzocht te zorgen voor expertise binnen de griffie op het gebied van digitalisering en AI, goede vorderingen.

2. Actuele zaken met betrekking tot de plenaire agenda + nieuwe voorstellen

De aanwezigen nemen kennis van de lange termijn agenda voor de aankomende periode.

3. Mededelingen en informatie

Het College stemt in met de voorgestelde data voor twee verdiepingssessies van het College in het eerste half jaar van 2024. Het betreft een sessie over integriteit op dinsdag 12 maart a.s. en een sessie over de werkwijze en rolneming van de Eerste Kamer op dinsdag 4 juni a.s. De sessies vinden plaats in de dinerpauze van de plenaire vergadering.

4. Rondvraag


De griffier van de commissie,
Remco Nehmelman