Plenair Van Hattem bij stemming Wet versterking participatie op decentraal niveau



Verslag van de vergadering van 4 juni 2024 (2023/2024 nr. 34)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 13.42 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Hattem i (PVV):

Ja, voorzitter, alleen een stemverklaring over de moties. Moet dat zo meteen of zal ik dat nu alvast doen?

De voorzitter:

U staat er nou toch. Gaat uw gang.

De heer Van Hattem (PVV):

Dank, voorzitter. Ten aanzien van de moties. We hebben de motie van de fractie van Volt, van de heer Hartog. Die richt zich op de positie van Bonaire. Daar hebben we in de eerste termijn ook aandacht voor gevraagd. Toen heeft de minister gezegd: het gaat om een amendement, dus artikel 208 van de WolBES over overleg is niet van toepassing. Echter, een amendement is ook een aangelegenheid die voor het openbaar lichaam van belang is, dus in die zin is het wel degelijk nodig om overleg te plegen. Met die interpretatie is het al een wettelijke verplichting, dus ik neem aan dat de staatssecretaris dit actief gaat oppakken. Mocht dit wetsvoorstel worden aangenomen, dan is deze motie wat ons betreft overbodig. We moeten deze wet, als wij tegen zouden stemmen, ook sowieso niet implementeren.

Dan ten aanzien van de motie-Roovers. Deze is niet primair gericht op winstuitkering, maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat in de tweede lijn bijvoorbeeld een windturbineontwikkelaar gaat investeren in een lokaal project. Daarom zien we deze motie als tekortschietend en sowieso onwenselijk, omdat deze gericht is op uitvoering van het wetsvoorstel, waar wij tegen zullen stemmen.

Wij zullen tegen beide moties en het wetsvoorstel stemmen, voorzitter.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Hattem. Wenst een van de andere leden op dit moment een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval. Ik zie drie aanwezigen achter de regeringstafel inmiddels verlangend terugdenken aan hun tijd in de Eerste Kamer en zowel de inhoudelijkheid als de altijd volle tribunes hier, zoals u ziet.

We stemmen bij zitten en opstaan.