Korte aantekeningen vergadering commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) van 25 juni 2024




1. E240009

Pakket betreffende de Europese industriële defensiestrategie

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Van Gasteren), VVD (Petersen), ChristenUnie (Huizinga) en PvdD (Koffeman). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

2. 23432, A & B

Brief van de ministers van BuZa, van Defensie en voor BHenO over aanvullende humanitaire hulp aan Gaza via airdrops; Brief van de minister van BuZa over humanitaire hulp aan Gaza via airdrops; De situatie in het Midden-Oosten

De commissie besluit inbreng voor schriftelijk overleg te leveren op 9 juli 2024.

3. E220014

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor BHenO over kabinetsappreciatie voorstel voor verlenging Verordening tijdelijke liberalisering handel tussen de EU en Oekraïne; EU-voorstel: Voorstel voor een Verordening tot tijdelijke liberalisering van de handel tussen de EU en Oekraïne (COM(2022)195)

De commissie besluit op 9 juli 2024 inbreng voor nader schriftelijk overleg te leveren.

4. GBVB/GVDB-conferentie te Boedapest

Een aantal leden meldt zich aan voor deelname aan de GBVB/GVDB-conferentie op 9-10 september as. in Boedapest. Er zal onderling worden bepaald wie er zal deelnemen.

5. Programma NAVO-werkbezoek 29-30 september 2024

De commissie kan zich vinden in het conceptprogramma voor het werkbezoek aan het NAVO-hoofdkwartier dat plaatsvindt op 29-30 september 2024.

6. Terugkoppeling bezoek delegatie Chinees Volkscongres

De leden Belhirch (D66) en Karimi (GroenLinks-PvdA) geven een terugkoppeling van het bezoek op 17 juni 2024 van een delegatie van de Chinese commissie voor Wetgevingszaken van het Nationaal Volkscongres van China, waarbij ook het lid Dittrich (D66) aanwezig was.

7. Terugkoppeling bezoek Emir van Qatar

Het lid Huizinga (CU) geeft een mondelinge terugkoppeling van het bezoek van de Emir van Qatar aan de Staten-Generaal op 24 juni 2024, waar zij bij aanwezig was.


De griffier van de commissie,
Luuk van Luijk