Korte aantekeningen vergadering commissie Binnenlandse Zaken (BIZA) van 25 juni 2024




1. 36195, J

Brief van de minister van BZK over voortgang hospitaverhuur; Initiatiefvoorstel-Nijboer en Grinwis Wet vaste huurcontracten

De commissie besluit het agendapunt aan te houden tot de volgende vergadering.

2. 36496, S

De commissie besluit de status van de concepttoezegging als 'deels voldaan' aan te merken, in afwachting van de voortgangsrapportage van het programma 'Een thuis voor iedereen'.

3. 34568, F

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BZK over stand van zaken nieuwe verdeling provinciefonds; Vereenvoudiging van het verdeelmodel van het provinciefonds

De commissie besluit de brief voor kennisgeving aan te nemen, de status van toezegging T02425 ongewijzigd als 'deels voldaan' te registreren en de status van toezegging T02426 als 'voldaan' aan te merken.

4. 29362, M

Brief van de minister van BZK over voortgang Actieagenda Sterk Bestuur; Modernisering van de overheid

De commissie besluit de brief van de minister te betrekken bij toekomstige agendering in de commissie van het onderwerp 'bestuurlijke en financiële verhoudingen tussen Rijk en decentrale overheden'.

5. 35295, AT

Brief van de staatssecretaris en minister van BZK over voortgang Rijksbrede strategie voor de effectieve aanpak van desinformatie en aankondiging nieuwe acties; EU en de rechtsstaat

De commissie besluit de eerste vergadering na het zomerreces gelegenheid te bieden tot het leveren van inbreng voor schriftelijk overleg.

6. 33328 / 35112, AK

De commissie besluit de volgende voortgangsrapportage af te wachten, alsmede eventuele initiatieven van een nieuw kabinet.

7. E080071

Voorstel voor een richtlijn betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke behandeling van personen ongeacht godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid

De commissie besluit de geannoteerde agenda van de volgende WSB-Raad waarop het EU-Richtlijnvoorstel staat, af te wachten.

8. Rondvraag

Het lid Van Rooijen (50PLUS) wenst na het reces met de minister-president van gedachten te wisselen over de ministeriële verantwoordelijkheid voor de leden van het koninklijk huis.


De griffier van de commissie,
Fred Bergman