Korte aantekeningen vergadering commissie Digitalisering (DIGI) van 9 juli 2024




1. CXLVII, H en T03661

Motie-Verkerk (ChristenUnie) c.s. over wetgeving ter verbetering van de democratische controle op algoritmische besluitvorming; Grip op algoritmische besluitvorming bij de overheid; Toezegging Cultuur en ethiek worden als onderwerpen bespreekbaar gemaakt bij AI-gebruik binnen de overheid (CXLVII)

De commissie besluit:
- toezegging T03661 als voldaan aan te merken en
- de uitvoeringsstatus van de Motie-Verkerk (ChristenUnie) c.s. over wetgeving ter verbetering van de democratische controle op algoritmische besluitvorming (CXLVII, H) als uitgevoerd te beschouwen.

2. CXLVII, R

Verslag van een schriftelijk overleg over de resultaten en vervolgstappen inzake de werkwijze van het wetgevingsproces in geval van wetgeving die door of met behulp van algoritmen wordt uitgevoerd; Grip op algoritmische besluitvorming bij de overheid

De commissie besluit n.a.v. de brief van toenmalig staatssecretaris van BZK van 28 juni 2024 (CXLKVII, R):
- op 10 september 2024 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering;
- de uitvoeringsstatus van de Motie-Veldhoen (GroenLinks-PvdA) c.s. over codering van algoritmen binnen het wetgevingsproces (CXLVII, F) ongewijzigd te laten.

3. E240008

Pakket betreffende het stimuleren van start-ups en innovatie op het gebied van betrouwbare artificiële intelligentie

De commissie besluit de brief van toenmalig minister van EZK van 4 juni 2024 (opgenomen in kamerstuk 36543, C) voor kennisgeving aan te nemen.

4. Commissiebrief inzake uitvoering van de motie-Fiers c.s. (36.382, D)

De commissie stemt in met de voorgelegde conceptcommissiebrief aan de staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering inzake de motie van het lid Fiers c.s. over diverse voorwaarden voor toetsing bij toekomstige digitaliseringswetgeving door de Eerste Kamer (36382, D).

5. Mededelingen en informatie

Het lid Belhirch (D66) spreekt de wens uit om op korte termijn een kennismakingsgesprek te voeren met de nieuwe staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering.


De griffier van de commissie,
Kim van Dooren