Verslag van de vergadering van 1 juli 2025 (2024/2025 nr. 36)
Status: ongecorrigeerd
Aanvang: 18.47 uur
Een verslag met de status "ongecorrigeerd" is niet voor citaten en er kan geen recht aan ontleend worden.
De heer Schalk i (SGP):
Dank u wel, voorzitter. Natuurlijk dank aan de minister en de staatssecretaris voor de beantwoording in eerste termijn. Ik constateer dat de cirkel eigenlijk rond is. Bij de behandeling van het Belastingplan en de begrotingen werd continu verwezen naar de Voorjaarsnota en nu zijn we met de Voorjaarsnota bezig en wordt er constant verwezen naar het Belastingplan en de begrotingen. Zodoende zijn we in ieder geval rond. Zo heb ik bijvoorbeeld heel even met de minister gesproken over het kindgebonden budget. De Voorjaarsnota laat zien dat het afbouwpercentage iets verhoogd moet worden. Er is een motie aangenomen. Die was weliswaar ontraden, maar in de augustusbesprekingen zal die meegenomen worden en dan zal het onderwerp bij het Belastingplan opnieuw terugkomen.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor de andere thema's die we vandaag stevig aan de orde hebben gehad. Mij viel op dat we eigenlijk steeds langs elkaar heen praatten, omdat er verschillende percentages worden gehanteerd. Neem de ODA-discussie. We hebben het over 0,7% gehad. Er is betoogd dat die koppeling hersteld is, alleen staat die op 0,44% — beduidend lager dus. Je zou kunnen zeggen dat niet de koppeling is hersteld, maar de systematiek. We gaan het namelijk volgend jaar op dezelfde manier doen. Maar de geest van de motie die destijds hier is aangenomen — de heer Holterhues heeft dat hier zojuist goed verwoord — was dat wij terug zouden willen naar die 0,7%. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat lopen.
Hetzelfde heb je eigenlijk bij de definities rondom de defensienorm. Ik heb van de minister begrepen dat hij zei: als ik kijk naar de berekeningen inclusief Oekraïne, dan haalt Nederland inclusief Oekraïne 2,19%. Exclusief Oekraïne is het 1,79%. En de NAVO-/OESO-norm is "ongeveer 2%". Wat zouden we nou ooit bedoeld hebben toen die NAVO-norm werd vastgesteld? Oekraïne speelde toen in ieder geval niet. Ik ga er toch van uit dat we ooit de defensienorm exclusief Oekraïne hebben bedoeld. Dan zitten we dus eigenlijk maar op 1,79%. Het is heel goed dat die 2% nu in de wet vastligt. Maar zo meteen bij die 3,5% en die 5% moeten we oppassen dat we niet net zolang gebruikmaken van allerlei verschillende normen, want dan maken we de problematiek alleen maar groter.
Voorzitter. Mijn laatste punt gaat over kinderarmoede. Wij hebben er al vrij uitvoerig over gesproken en de collega van de SP zal het er straks vast en zeker ook nog over hebben. Wij hebben gesteld dat de kinderarmoede naar beneden moet. In het hoofdlijnenakkoord staat dat we niet boven het referentiejaar van 2024 uit moeten. Die discussie zullen we dan ook moeten voeren. Misschien moeten we in deze Kamer nog duidelijker zijn in de dictie van onze moties.
Dank u wel, voorzitter.
De voorzitter:
Dank u wel, meneer Schalk. Het woord is aan de heer Van Apeldoorn namens de SP.