Dinsdag 2 juli 2024, commissie Financiën (FIN)




Agenda

1.Vaststellen agenda

2.36550 IX

Wijziging begrotingsstaten Financiën en Nationale Schuld 2024 (Voorjaarsnota)

Aanleiding

In de commissievergadering van 25 juni jl. heeft u als volgt over de procedure besloten: 'Onder voorbehoud dat de Tweede Kamer donderdag 27 juni 2024 instemt met de Wijziging begrotingsstaten Financiën en Nationale Schuld 2024 behorende bij de Voorjaarsnota, verzoekt de commissie de griffie dit wetsvoorstel per ommegaande met de commissieleden te delen, opdat de commissie op dinsdag 2 juli 2024 een procedure kan vaststellen, waarbij de optie voor een plenaire behandeling op 8 of 9 juli 2024 wordt opengehouden'.

Beslispunten

  • Wensen fracties inbreng voor verslag te leveren?
  • Zo ja, welke termijn wenst de commissie te stellen voor het leveren van inbreng (zie toelichting)?
  • Wenst de commissie het wetsvoorstel nog vóór het zomerrces plenair te behandelen (8/9 juli a.s.)?
  • Zo ja, met welke bewindspersoon/personen?

Toelichting

De Tweede Kamer heeft op 27 juni 2024 ingestemd met de Wijziging begrotingsstaten Financiën en Nationale Schuld 2024 behorende bij de Voorjaarsnota (inclusief de Nota van Wijziging).

De commissie heeft in haar vergadering van 25 juni jl. uitgesproken te streven naar besluitvorming over de suppletoire begroting vóór het zomerreces.

Conform artikel 45,eerste lid, RvO, brengt een commissie verslag uit over een in haar handen gesteld wetsvoorstel.

Conform artikel 45, zesde lid, van het Reglement van Orde van de Eerste Kamer, kan de commissie in spoedeisende gevallen besluiten dat ook buiten de commissievergadering inbreng kan worden geleverd voor verslag. De commissie dient hier een termijn voor vast te stellen.

NB In geval de commissie een plenaire behandeling wenst op 8/9 juli a.s., dan is de deadline voor het doorgeven van spreektijden woensdag 3 juli om 12.00 uur.

Artikel 2.27, Comptabiliteitswet 2016

Het kabinet heeft in haar brief van 21 juni jl. aangegeven dat in geval de Eerste Kamer deze suppletoire begroting niet in stemming brengt vóór het zomerreces, het kabinet de mogelijkheid openhoudt een beroep te doen op artikel 2.27, Cw, specifiek met betrekking tot de SGH-route.

Artikel 2.27 van de Comptabiliteitswet 2016 voorziet in een uitzonderingsgrond op basis waarvan een bewindspersoon in uitzonderlijke situaties uitgaven mag doen of verplichtingen mag aangaan nog voordat het parlement een voorstel tot wijziging van een begrotingsstaat hiertoe heeft aangenomen. Het gaat hierbij om wijzigingen op de lopende begroting.

Tekst artikel 2.27, tweede lid, Comptabiliteitswet 2016

Zolang een voorstel van wet tot wijziging van een begrotingsstaat niet tot wet is verheven en in werking is getreden, wordt nieuw beleid dat ten grondslag ligt aan die wijziging, niet in uitvoering genomen, tenzij uitstel van de uitvoering naar het gemotiveerde oordeel van Onze Minister die het aangaat niet in het belang is van het Rijk en hij de Staten-Generaal daarover naar het onverwijlde oordeel van de Staten-Generaal deugdelijk heeft geïnformeerd.


Procedure




3.36442

Wijzigingswet financiële markten 2024

Aanleiding

In de commissievergadering van 18 juni jl. heeft u als volgt over de procedure besloten: 'Inbreng voor het verslag kan worden geleverd op 2 juli 2024'. Vooralsnog had de BBB-fractie als enige fractie aangegeven voornemens te zijn om inbreng te leveren. Het lid Kroon (BBB) heeft in de commissievergadering van 25 juni jl. kenbaar gemaakt af te zien van het leveren van schriftelijke inbreng.

Beslispunt

Wenst de commissie het wetsvoorstel plenair aan te melden als hamerstuk of voor stemming?


Inbreng voor verslag

5.36410, L en T03780

Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over rapport grenseffecten en pakjesraaponderzoek; Miljoenennota 2024

Aanleiding

Op 28 juni 2024 is de rapportage 'Gedragseffecten van de accijnsverhoging op tabak in 2023' en het 'Empty Pack Survey rapport' aan de Kamer aangeboden. Hiermee geeft de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst invulling aan de toezegging T03780, welke hij heeft gedaan tijdens de behandeling van het Belastingplan in oktober 2023 aan het lid Van Strien (PVV).

Beslispunten

  • Kan de commissie de brief van de staatssecretaris van Financiën van 28 juni 2024 voor kennisgeving aannemen of geeft de brief aanleiding om in schriftelijk overleg te treden, en zo ja, op welke termijn?
  • Kan de commissie de uitvoeringsstatus van de toezegging aan het lid Van Strien (PVV) T03780 als 'voldaan' aanmerken?

Toelichting

In 2018 heeft Nederland zich met het Nationaal Preventieakkoord gecommitteerd aan een rookvrije generatie in 2040. Om deze doelstelling te bereiken zijn er de afgelopen jaren verscheidene maatregelen genomen, zoals het verhogen van accijns op tabaksproducten. De RIVM heeft een evaluatie uigevoerd naar de gedragseffecten van de accijnsverhogingen en de Douane heeft een pakjesrapponderzoek uitgevoerd dat een beeld geeft over het gedeelte Nederlands veraccijnsde sigaretten.

Stand van zaken Tweede Kamer

De vaste commissie voor Financiën in de Tweede Kamer heeft op 5 juni jl. vragen gesteld over het onderzoeken van grenseffecten van de accijnsverhogingen op tabak, welke op 20 juni 2024 zijn beantwoord door de staatssecretaris (zie bijgevoegd).

Toezegging Informeren grenseffectenrapportage (T03780)

De staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst zegt de Kamer, naar aanleiding van een vraag van het lid Van Strien (PVV), toe dat de toegezegde rapportage betreffende de grenseffecten van de brandstofaccijns naar verwachting uitkomt op Prinsjesdag 2024. Verder vindt er ten aanzien van de tabaksaccijns een volgende zogeheten Empty Pack Survey plaats. Die rapportage is voorzien voor de zomer van 2024. De grenseffecten van de verhoging van de alcoholaccijns zal conform de aangenomen motie-Erkens/Eppink worden onderzocht. Daarover wordt de Kamer geïnformeerd voor de zomer van 2024.


Bespreking brief en bepaling status toezegging


6.36418, Z

Brief van de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst over evaluatie van de extraterritoriale kostenregeling, de 30%-regeling en de partiële buitenlandse belastingplicht; Belastingplan 2024

Aanleiding

Op 24 juni 2024 is het evaluatierapport 'Kunde, kosten en keuzes' over de Extraterritoriale kostenregeling en de 30%-regeling aan de Eerste Kamer aangeboden. Met het aanbieden van deze evaluatie geeft de staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst invulling aan de motie Geerdink (VVD) en Moonen (D66), doordat deze evaluatie beleidsoverwegingen bevat voor het uitvoeren van deze motie.

Beslispunten

  • Wenst de commissie de inhoudelijke kabinetsreactie af te wachten, alvorens te besluiten over de verdere behandeling van deze brief en de onderliggende motie?

Toelichting

In opdracht van het ministerie van Financiën evalueerde onderzoeksbureau Stichting Economisch Onderzoek (SEO) de extraterritoriale kostenregeling, de 30%-regeling en de regeling partiële buitenlandse belastingplicht. SEO onderzocht hoe doeltreffend en doelmatig deze fiscale regelingen zijn.

Kernpunten van de evaluatie:

  • De 30%-regeling is doeltreffend en is deels doelmatig;
  • De 30%-regeling levert een bijdrage aan het vestigingsklimaat;
  • De voorgenomen 30-20-10-versobering leidt naar verwachting tot een 15-20% lagere instroom van kennismigranten en heeft een negatief effect op het vestigingsklimaat;
  • Om de uitvoeringslasten te beperken wordt geadviseerd om één vast forfait te kiezen voor de 30%-regeling (i.p.v. 30-20-10);
  • De partiële buitenlandse belastingplicht is niet doeltreffend en is niet doelmatig;
  • De ETK-regeling is deels doeltreffend en beperkt doelmatig.

Vanwege de demissionaire status van dit kabinet wordt de inhoudelijke kabinetsreactie overgelaten aan het volgende kabinet. De negatief geëvalueerde partiële buitenlandse belastingplicht zal worden afgeschaft.

NB: tijdens de onderzoeksfase bleek het lastig om de gebruikers van de ETK-regeling goed te bereiken en in beeld te krijgen. Hierop wordt een aanvullende studie gedaan, waarvan de resultaten als addendum op deze evaluatie zal verschijnen en met de Kamer zal worden gedeeld.

Motie Motie-Geerdink (VVD) en Moonen (D66) over een alternatief voorstel voor de 30%-regeling (36418, Z)

In deze motie wordt de regering verzocht om de voorgenomen evaluatie van de 30%-regeling naar voren te halen en op basis van deze evaluatie met een alternatief voorstel in het Belastingplan 2025 te komen die minder schadelijk uitpakt voor de economie.

Stand van zaken Tweede Kamer

De vaste commissie voor Financiën heeft besloten dit rapport te agenderen voor het commissiedebat Nationale fiscaliteit op woensdag 4 september 2024.


Bespreking brief en bepalen uitvoeringsstatus motie



7.Mededelingen en informatie

Verslag Eurogroep en Ecofinraad 20 en 21 juni 2024

Op 27 juni heeft de minister van Financiën het verslag van de Eurgroep en Ecofinraard van 20 en 21 juni jl. aangeboden. In het verslag wordt ook aandacht besteed aan de jaarvergaderingen van het Europees Stabiliteitsmechanisme en de Europese Investeringsbank. Daarnaast zijn de volgende bijlagen meegezonden:

  • Verslag over de voortgang van de onderhandelingen over de digitale euro;
  • Raadspositie over de wijziging van het crisisraamwerk voor banken;
  • verslag over het Raadsakkoord over het pakket retail beleggen.


8.Rondvraag

9.Ter herinnering: openstaande correspondentie