Plenair Perin-Gopie bij voortzetting behandeling Wet vaste huurcontracten



Verslag van de vergadering van 7 november 2023 (2023/2024 nr. 06)

Status: gecorrigeerd

Aanvang: 21.39 uur


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Perin-Gopie i (Volt):

Dank u wel, voorzitter. Dank ook voor de heldere beantwoording door de initiatiefnemers en de minister. De antwoorden hebben mij meer comfort bij deze wet gegeven. Ik neem aan dat mijn fractie dat ook zal vinden, maar die is er niet om mee te overleggen. Het mooie van deze wet is natuurlijk dat die de schrijnende situatie van onzekerheid voor huurders oplost en dat mensen niet meer bang hoeven te zijn dat ze hun woning verliezen, weer moeten verhuizen of zelfs dakloos worden. Mijn fractie had bij aanvang van dit debat grote zorgen over de negatieve impact van de wet op de verduurzamingsopgave, maar ik begrijp van de heer Griswin en de minister dat vastgoedinvesteerders die woningen grondig gaan renoveren tijdelijke huurcontracten mogen aanbieden.

De voorzitter:

Grinwis. Ja, ik moet consequent zijn. Hij heet niet Griswin, maar Grinwis, mevrouw Perin-Gopie.

Mevrouw Perin-Gopie (Volt):

Excuus. Nu ben ik helemaal van slag! Waar was ik gebleven? Even kijken, hoor.

De voorzitter:

Gaat u rustig verder.

Mevrouw Perin-Gopie (Volt):

Investeerders mogen tijdelijke contracten aanbieden om de tijd te overbruggen tot het moment dat de bouwvergunning onherroepelijk is en de huurders dus de woning moeten verlaten. Ter verduidelijking check ik nog even bij de initiatiefnemers en de minister of dat ook geldt voor de situatie waarbij een investeerder een woning dermate grondig renoveert dat de huurder ook niet terug kán komen, omdat het een ander type woning wordt of omdat het pand meer woningen zal hebben dan daarvoor, waardoor de bestaande woning totaal anders wordt dan de woning waar diegene in zat.

Ik heb ook nog de vraag of deze verhuurder dan dus ook alleen maar tijdelijke huurcontracten mag aanbieden aan de uitgezonderde groepen zoals die in de AMvB staan. Of is het zo dat iedereen hierbij een tijdelijk huurcontract mag afsluiten, omdat op voorhand al duidelijk is dat het echt om een tijdelijke woning gaat?

Ik ben aan het einde van mijn inbreng. Dank u wel.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Perin-Gopie. Dan geef ik het woord aan de heer Van Meenen namens D66.