Stemming Wijziging begrotingen Financiën en Nationale Schuld 2024 samenhangende met de Voorjaarsnota



Verslag van de vergadering van 9 juli 2024 (2023/2024 nr. 38)

Aanvang: 20.57 uur

Status: ongecorrigeerd

Een verslag met de status "ongecorrigeerd" is niet voor citaten en er kan geen recht aan ontleend worden.


Stemming Wijziging begrotingen Financiën en Nationale Schuld 2024 samenhangende met de Voorjaarsnota

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2024 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota) (36550-IX).

(Zie vergadering van heden.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen we over het wetsvoorstel 36550-IX, Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2024 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota). Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? Ik begin met de BBB.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Kroon i (BBB):

Voorzitter, dank u wel. De voorliggende wijziging van de begroting van Financiën en de Nationale Schuld is een begroting die is gemaakt door een demissionair kabinet dat op de valreep van haar termijn een volgend kabinet opzadelt met een flink lastenboek, voornamelijk door de oplopende kosten van de hersteloperatie toeslagen. Het door de heer Van Rooijen vandaag terecht geagendeerde onderwerp toeslagen baart de BBB-fractie zorgen wat betreft uitlegbaarheid, rechtmatigheid en proportionaliteit van de schade-uitkeringen. We hebben ook zorgen over de precedentwerking van de wijze van behandeling van deze schadeafwikkeling en het ontbreken van een dekking in de begroting. De betrokkenheid van de leden van het Koninklijk Huis in dit dossier maakt dat wij als fractie vinden dat we ons op constitutioneel glad ijs begeven. Dat vraagt om een toekomstige evaluatie. We stemmen echter voor de begroting. Dat doen we niet omdat we deze steunen, maar omdat wij vinden dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire niet slachtoffer moeten worden van een gebrek aan regie door het parlement.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Kroon. Dan is het woord aan de heer Baumgarten van JA21.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Baumgarten i (JA21):

Meneer de voorzitter, dank u wel. Mijn fractie stemt voor de suppletoire begroting Financiën 2024, maar wil hierbij nadrukkelijk aantekenen dat, hoewel er veel leed is berokkend tijdens de toeslagenaffaire, de compensatie inmiddels een affaire an sich aan het worden is. Ondertussen kost de compensatie iedere werkende Nederlander al circa €1.100. Dat cijfer loopt nog altijd op. Dat begrijpt mijn fractie ook wel, want uit beantwoording van vragen blijkt dat zelfs ouders die nooit te maken hebben gehad met een terugvordering, tóch compensatie kunnen ontvangen. Het is niet aan te geven hoe vaak dit voorkomt. Kortom: mijn fractie vreest dat dit een disproportionele reactie is op falend beleid die de werkende Nederlander onnodig veel geld kost. Daarom roepen wij de nieuwe minister op om zorgvuldig om te gaan met de uitkering van compensatie, zonder de daadwerkelijke slachtoffers uit het oog te verliezen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Baumgarten. Dan de heer Van Rooijen namens 50PLUS.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Rooijen i (50PLUS):

Voorzitter. Als volksvertegenwoordiger heb ik nog nooit tegen een begroting gestemd. Het valt mij dus wel zwaar om hier vanavond, waarschijnlijk als enige, tegen dit wetsvoorstel te stemmen. Daarbij merk ik op dat ook mijn fractie vindt dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire snel en adequaat moeten worden vergoed, maar wel binnen de regels van de wet.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Rooijen. Dan de heer Van Apeldoorn namens de SP.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Apeldoorn i (SP):

Voorzitter. De SP-fractie zal voor deze wijziging van de begrotingsstaat Financiën stemmen. Wij steunen deze begroting dus, inclusief de recente nota van wijziging. Wij zijn blij dat er nu extra geld wordt begroot voor de compensatie, voor zover mogelijk, van de schade die de gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben geleden, specifiek door nu de route van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel open te stellen als een voor iedereen toegankelijk, menselijker en menswaardig alternatief voor de totaal vastgelopen route van de Commissie Werkelijke Schade. Wat de SP betreft had de overheid zelf vanaf het begin af aan al voor zo'n afhandeling met een persoonlijke benadering kunnen en moeten kiezen. Doordat dat niet is gebeurd, is het toeslagenschandaal nu eigenlijk verworden tot het schandaal van het herstel. Maar wij zijn blij dat deze alternatieve route er nu is gekomen en wordt geregulariseerd. Dat is voor ons een extra reden om voor deze wijziging van de begrotingsstaten te stemmen.

Dank u, voorzitter.

De voorzitter:

"Geregulariseerd", oké. Dan is het woord aan mevrouw Moonen van D66.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Moonen i (D66):

Ouders en kinderen is enorm veel leed aangedaan. D66 hecht aan snelheid en een zorgvuldige afhandeling van alle zaken die lopen. Zoals de staatssecretaris zojuist al aangaf: iedere dag telt daarbij als je zo veel leed is aangedaan.

De voorzitter:

Dank u wel, mevrouw Moonen. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, het CDA, Volt, de PVV, FVD, de SP, de PvdD, de VVD, JA21, de ChristenUnie en BBB voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de fractie van 50PLUS ertegen, zodat het is aanvaard.