Nieuws uit de commissies van 1 november 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 1 november 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Uitgelicht

Stand van zaken Omgevingswet

De commissies voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) en voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) besluiten een brief te sturen aan de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over het Indringend Ketentesten Fase 3.

De commissies besluiten tevens om op 8 november 2022 gelegenheid te geven voor het leveren van inbreng voor nader schriftelijk overleg over de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Initiatiefvoorstel-Bromet en Tjeerd de Groot over schrappen geborgde zetels voor bedrijven in waterschapsbesturen

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) besluit het onder voorbehoud op 8 november 2022 geplande plenaire debat over het wetsvoorstel te annuleren en de voorlichting van de Raad van State af te wachten.

Een deel van de fracties stelt voor om een tijdige inwerkingtreding van het wetsvoorstel te realiseren met het oog op de aankomende waterschapsverkiezingen van maart 2023.


Schriftelijke inbreng

Introductie gecombineerde geslachtsnaam

De commissie voor Justitie & Veiligheid stelt vast dat inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks en PvdA gezamenlijk (De Boer / Recourt), CDA (Doornhof), D66 (Backer), PVV (Bezaan), ChristenUnie (Talsma), SGP (Van Dijk) en OSF (Raven).

Tweede incidentele suppletoire begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2022 inzake personele inzet voor crisisopvang

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Karimi), Fractie-Nanninga (Van Wely) en de PVV (Van Hattem).

Dertiende verlengingsbesluit tijdelijke COVID-19-voorzieningen

De commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V), voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en voor Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken (BiZa/AZ) leveren ter vergadering inbreng voor nader schriftelijk overleg.


Plenair

Initiatiefvoorstel-Hammelburg, Bromet en De Hoop Handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond

De commissie voor Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken (BiZa/AZ) brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel plenair te behandelen op een nog te bepalen datum voor het kerstreces.

Novelle Wet Digitale Overheid

De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken (BiZa/AZ) brengt eindverslag uit en stelt voor de wetsvoorstellen plenair te behandelen op een door de Eerste Kamervoorzitter te bepalen datum voor het kerstreces.


Europa

Motie van het lid Koole c.s. over een meerjarig plan om Nederlandse burgers actief en evenwichtig te informeren over de Europese Unie

De commissie voor Europese Zaken besluit de brief over de uitvoering van de motie Koole II te versturen als commissiebrief.

Algemene Europese Beschouwingen 2023

De commissie voor Europese Zaken stelt voor om de Algemene Europese Beschouwingen (AEB) te houden op 18 april 2023 (met terugvaloptie 9 mei 2023)


Deel dit item: